Elliott Wave Diagonal Pattern

Leading Diagonal

Hanya berlaku di wave 1 atau wave A, leading diagonal juga dipanggil sebagai wedge pattern dimana wave 4 akan masuk ke kawasan wave 1.

Jika anda ingat lagi di topik Elliott Waves Cardinal Rule, di rule no.3 saya ada katakan yang wave 4 tidak boleh close di kawasan wave 1 melainkan berlaku diagonal pattern dan inilah dia pattern tersebut dimana wave 4 boleh memasuki kawasan wave 1.

Tetapi ada juga situasi di mana pattern diagonal berlaku tetapi wave 4 tidak memasuki kawasan wave 1 ianya tidak wajib untuk wave 4 masuk ke zone wave 1 untuk berlakunya diagonal pattern ini.

Sub wave untuk diagonal adalah 5,3,5,3,5 atau 3,3,3,3,3.

Terdapat 2 jenis diagonal pattern Expanding dan juga Contracting.

Expanding diagonal berlaku apabila pattern tersebut makin berkembang.

Contracting diagonal berlaku bila pattern tersebut makin menggecil.

Ending Diagonal

Sama seperti leading diagonal pattern cuma daripada berlaku di pemulaan pergerakan arah trend, ending diagonal berlaku pada hujung pergerakan arah trend dan pattern ini berlaku di wave 5 atau wave C.

Ending Diagonal berlaku di wave C:

Ingatan

Correction pattern hanyalah bermaksud market sedang berehat sebelum mula sambung membuat bergera ke arah trend asal. Kebiasaan apabila pergerakan correction sudah tamat market akan bergerak dengan kuat & laju ke arah trend market.

Dengan dapat tahu bila corrective wave pattern akan tamat, kita berpeluang untuk entry market serta menaiki pergerakan arah trend seawal yang mungkin.

Ia juga dapat membantu kita untuk memasuki market dengan kadar risiko yang rendah jika di lakukan dengan betul.