Fibonacci Retracement Tool


Leonardo Pisano Bigollo atau lebih dikenali sebagai fibonacci lahir pada tahun 1175. Beliau adalah seorang matematician dari Italy dan beliau juga diaggap sebagai ahli methematician yang berbakat pada zaman itu.

Leonardo lah orang yang jumpa formula “Fibonacci Sequence” atau “Fibonacci Numbers”.

Maksud fibonacci number adalah gandaan dari urutan nombor bermula dari nombor 0, nombor kedua adalah 1, dan setiap nombor seterusnya bersamaan dengan tambahan dua nombor yang terdahulu pada urutannya sendiri.

Fibonacci Retracement

Trading tool fibonacci yang pertama kita akan lihat adalah fibonacci retracement. Tool fibonacci retracement atau fib retracement mungkin antara tool yang paling kerap digunakan oleh trader di dalam analysis mereka.

Fib Retracement dapat memberi tahu kita di mana kemungkinan zone support & resistance akan berlaku.

Level fib retracement yang kerap diguna adalah 23.6%, 38.2%, 50%, 61.8%, dan 78.6%. Maksud level-level tersebut adalah area di mana kemunkinan market akan bertahan sebagai support & resistance.

Kebiasaannya secara default MT4 akan sudah sediakan tool fib retracement di dalam shortcut tools menu.

Kalau tiada icon tool fibonacci retracement tool di situ, anda boleh pergi ke

Insert —> Fibonacci —> Retracement.

Cara Guna Fibonacci Retracement

Untuk plot fibonacci retracement, kita perlu menggenal pasti market swing high dan swing low.

Baiklah mari kita tengok cara plot fib retracement di chart.

Contoh market downtrend:

Kita amik tool fib retracement, kita bermula dari swing high dan tarik hingga ke swing low.

Kemudian kita akan nampak level fibonacci, dan dalam contoh ini harga bertahan di level 50%.

Contoh Uptrend

Di market uptrend kita bermula dari swing low dan tarik ke swing high.

Kemudian kita amik tool fib retracement, kita bermula dari swing low dan tarik hingga ke swing high.

Dalam contoh ini harga bertahan di level 50%.

Walaupun fibonacci retracement memberi level dimana kemunkinan market akan mula berubah arah, tetapi market tidak semestinya akan selalu hormat level fibonacci, kalau ianya semudah itu, ramai yang sudah berjaya dalam forex trading.

Ok mari kita lihat satu situasi, gambar ini tunjuk yang market di dalam downtrend dan sedang membuat pullback atau retracement.

Anda pun plot fibonacci retracement di chart dan tunggu untuk market sampai ke level fib tersebut, dan bila harga sampai ke level 50% retracement anda pun munkin akan cakap “ok, cantik level itu bertahan sekarang bukak posisi sell”.

Kalau anda tidak melakukan risk management dengan betul, account anda akan dapat loss yang besar sebab lihat gambar, level 50% itu tidak bertahan dan market break kesemua level fibonacci tersebut.

Situasi macam ini berlaku selalunya sebab pergerakkan trend tersebut sudah sampai ke penghujungnya dan market mula berubah arah.