You are currently viewing Cardano dan ADA

Cardano dan ADA

Apa itu Cardano

Cardano atau ADA adalah sebuah cryptocurrency yang menggunakan proof of stake blockchain.

Cardano di lancarkan pada tahun 2017 selepas 2 tahun tempoh pembinaan.

Ada yang menggatakan bahawa Cardano ini adalah teknologi blockchain ganerasi ke 3. Generasi pertama adalah Bitcoin, Ethereum pula adalah blockchain generasi kedua.

Teknologi blockchain generasi ketiga dicipta untuk atasi isu blockchain generasi pertama dan kedua akan alami iaitu isu berkenaan perkembangan.

Apabila makin ramai orang membuat transaksi rankaian blockchain boleh menjadi perlahan untuk proses kesemua transaksi tersebut seperti apa yang berlaku di bitcoin pada tahun 2017.

Walapun saiz block sudah dibesarkan tetapi itu hanya penyelesaian sementara saja, apa bila makin ramai orang guna bitcoin itu tersebut boleh berlaku lagi sekali.

Cardano juga mempunyai smart contract seperti ethereum.

Seperti saya katakan tadi Cardano dilancarkan pada tahun 2017 selepas 2 tahun pembinaan, tetapi sebenarnya Cardano masih lagi di dalam peringkat pembangunan.

Apa itu ADA

ADA adalah sebuah cryptocurrency yang digunakan di dalam rangkaian blockchain Cardano dengan bekalan maximum adalah 45 Billion ADA yang boleh wujud.

Ketika menulis ini harga setiap 1 ADA persamaan dengan $1.36 dan berada pada tempat ke-5 antara cryptocurrency terbesar dengan jumlah pasaran sebanyak $43.6 billion USD.